Välkommen till Flytväst.nu, din butik för flytvästar på nätet!

Om uppblåsbara flytvästar

De olika modellerna av uppblåsbara räddningsvästar skiljer främst på två sätt: med eller utan inbyggd säkerhetssele, och typen av utlösare (läs mer nedan). De flesta har en lyftkraft på 150 N i uppblåst tillstånd, och alla har manuell uppblåsning vid sidan av om inte utlösaren skulle fungera. Uppblåsbara flytvästar är inte lämpliga för barn, som istället ska ha räddningsvästar av fast material.

Utlösare

UNITED MOLDERS-utlösaren aktiveras när vatten löser upp en cellulosamassa. Denna typ används i Baltic UltimateBaltic Argus och Baltic Winner Zip.

HAMMAR-utlösaren aktiveras av tryck. Ett membran går sönder när västen befunnit sig ungefär 20 cm under vattenytan i 2-3 sekunder. Man slipper alltså oroa sig för att västen löser ut av misstag. Denna typ används i Crewsaver Crewfit.

Manuell utlösare är standard på uppblåsbara flytvästar. Genom att dra i ett snöre på västens undersida öppnas gaspatronen och västen fylls med luft. Manuell uppblåsning är en säkerhetsåtgärd om den automatiska utlösaren inte skulle fungera.

Säkerhetssele och säkerhetslina

Selen är den del av västen som spänns åt runt kroppen för att västen ska sitta bra. När det heter att en väst har inbyggd säkerhetssele menar man att selkonstruktionen är förstärkt och att den har en metallring där man kan haka fast en säkerhetslina. Västar som inte har säkerhetssele utan bara vanlig sele klarar inte vikten om personen faller överbord med säkerhetslina fastsatt (dessutom finns det inget uttag). Det säkraste är alltså att välja en räddningsväst med inbyggd säkerhetssele och kombinera det med en säkerhetslina.

Skötsel och underhåll

Säkerhetslina till uppblåsbar flytväst BalticVästens bruksanvisning anger hur man ska sköta sin väst så att den alltid är säker. Generellt gäller:

  • Kontrollera patronen regelbundet så att den håller vikten och inte är skadad eller perforerad
  • Kontrollera utlösaren och byt om nödvändigt (skiljer sig mellan fabrikaten, se bruksanv.)
  • Kontrollera dragsnöretså att det löper fritt och kan nås utan att du behöver öppna västen.

Om du känner dig osäker, lämna in västen på service hos återförsäljaren!