Välkommen till Flytväst.nu, din butik för flytvästar på nätet!

Top 10 frågeställningar vid val av flytväst

Har du svårt att veta vilken flytväst du ska välja? Här har vi sammanställt en lista med de val vi tycker är viktigast för att den ska passa just dig. För barn är det lite annorlunda, se vår guide till barnflytvästar.

 1. Vilken typ av väst behöver jag?
  Är du simkunnig nog att nöja du med en seglarväst, eller behöver du en räddningsväst?
 2. Hur kommer jag att använda flytvästen?
  Riskerar du att ofta hamna i vattnet "frivilligt", t.ex. vid jollesegling, kanske inte en uppblåsbar räddningsväst skulle passa så bra.
 3. Kommer jag att använda västen till mycket vattensport?
  Vattensportvästar har fler justeringsmöjligheter, är mjukare i passformen och är öppna i sidorna, vilket ger större rörlighet.
 4. Behöver jag kunna kroka i en livsele?
  Räddningsvästar i 150 N-klassen finns med säkerhetssele, med d-ring för att kroka i säkerhetssele.
 5. Jag vill ha en uppblåsbar räddningsväst, men hur mycket väta kommer den att utsättas för?
  Västar med "Hammar"-mekanismen löser ut på tryck, vilket gör att de inte riskerar att lösa ut om man skulle tappa en hink vatten på dem. Crewsaver Crewfit 150 N använder denna mekanism och är således säkrast. Baltics västar använder "United Molders" som löser ut vid kontakt med vatten, men de är konstruerade på ett säkert sätt så att även de är mycket motståndskraftiga mot regn och vattenstänk.
 6. Vilken storlek ska jag ha?
  Viktklasserna är ett riktmärke för att välja rätt storlek, men passformen är viktigast. Västen ska gå att spänna åt så att den inte åker upp över huvudet i vattnet.
 7. Vill jag ha en lång eller kort modell?
  Baltic har i seglarvästarna långa och korta modeller, beroende på hur man använder västen. En kortare modell ger större rörlighet men kan bli "biffigare", medan en längre modell ofta har mjukare och tunnare flytelement.
 8. Hur viktig är passformen?
  Seglarvästar i högre prisklasser har ofta flytelement som är uppdelade i fler segment, vilket gör att västen följer kroppen bättre. Bättre passform är både säkrare mer komfortabelt.
 9. Vilka tillbehör behöver jag?
  Väljer du en uppblåsbar räddningsväst bör du samtidigt köpa uppladdningskit såsom CO2-patron och cartridge. Annars riskerar du att stå utan fungerande väst om den blåser upp sig när du är ute på sjön.
 10. Kommer det att finnas tillbehör dit jag ska resa med flytvästen?
  Om du ska ut på resa - ta detta i beaktan. Behöver du tillbehör som CO2-patron, cartridge etc. eller service på din flytväst kan du behöva kontakta en återförsäljare. Hör efter med tillverkaren om det finns återförsäljare där du kommer att vistas.